Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email

Baste åpnet barnehjem i Bolivia

Gloria a dios

Tekst: Liv Sandvand Hergum
Krigsropet

Baste Fanebust fra Stavanger har sin hovedjobb på plattformen «Ekofisk». Bi- jobben har han i Bolivia, Baste er mannen bak Frelsesarmeens tre barnehjem, ti sosialsentre og en barnehage i Bolivia. Det er mange barnehjem i Bolivia som kalles Gloria a dios, som betyr ære til Gud.

Det hele startet i september 1981, da sponset Baste ei lita jente på Frelsesarmeens barnehjem, «Evangeline Booth» i Cochabamba i Bolivia. En organisasjon i Norge var ansvarlig for denne sponsoren, men det sluttet brått, da det heldigvis ble oppdaget at ledelsen selv puttet pengene i sine egne lommer istedenfor å hjelpe barna i Bolivia.
Baste bestemte seg der og da til å reise til Bolivia, for å se selv om pengene var kommet dit de egentlig skulle, nemlig til barnhjemmet.
Når Baste ankom Cochabamba, tok det ham tre dager å finne barnehjemmet. Misjonæren major Muzyka tok imot Baste som ønsket å se sin guddatter Nadia. Bare noen sekunder senere kom Nadia gående ned trappene.
Baste som er en tøff viking fra Norge, kunne ikke gjemme sine følelser og tårene kom. Reisen var ikke slutten, som han hadde tenkt, med fadderskapet i Bolivia, men det var begynnelsen!
Baste dro tilbake til Norge med Nadia, og hun bodde hos ham og familien i fire måneder. Han hadde et intenst ønske om å hjelpe mange barn i Bolivia, ikke bare Nadia. Baste prøvde iherdig å finne flere faddere innen sin egen familie, arbeidskolleger på «Ekofisk», gjennom TV, reportasjer i aviser og magasiner.
Baste ble sjef for sin egen organisasjon i april 1982, med 40 faddere for 40 jenter på barnehjemmet til Frelsesarmeen.

16 år senere

Nå har Baste nærmere 500 faddere for barn på 14 institusjoner i Bolivia. Han arbeidet i nærkontakt med Frelsesarmeens fadderkontor i Cochabamba. Phillips Petroleum, hvor Baste arbeider, betaler alle utgifter som har med brev, fax, telefoner å gjøre, og de har stillt et kontor til hans disposisjon og hjelper også til med å støtte små prosjekter i Bolivia.
Baste så behovet for en egen helt ny bygning for barna i byen Corqueamaya i Bolivia. Han fikk løfte på 50 tusen norske kroner fra sin egen arbeidsplass, Philips Petroleum, men de oppfordret også at arbeiderne selv skulle samle inn 50 tusen kroner i tillegg. Arbeiderne fikk inn mer enn 100 tusen kroner og gleden var stor i Corquemaya etter å få sin egen bygning realisert.

Bryllupsreisen kansellert

Baste visste også at det var et stort behov for å renovere bygningen i Tarija i Bolivia, og det var også der et stort behov for en egen liten institusjon for barn. Pengene som kom inn til Corqueamaya var nesten nok også til Tarija. Det manglet ca 40 tusen kroner, men etter å ha delt sine bekymringer med en sponsor, Ragnar Upsal, ble også der bekymringer vendt til glede.
Ekteparet Elisabeth og Ragnar hadde planer om en jorda rundt reise for å feire deres 50 års bryllup. Men ekteparet kansellerte denne turen til fordel for Tarija. De dro avgårde sammen med Baste i oktober 1997 til innvielsen av barnehagen i Tarija.
Ekteparet Upsal brukte pengene som var planlagt for jorda rundt turen til å sponse alle utgiftene for barnehjemmet.
Halleluja, vilken fantastisk gestus i favør av barna fra Tarija.
- Alle utlendinger er ikke like gale, istedenfor å være på Hawaii på ferie, valgte Elisabeth og Ragnar heller å være her hos dere, sier en meget fornøyd, Baste Fanebust.
Baste selv har aldri tatt ei krone for å administrere dette flotte arbeidet. Men som han selv sier: Jeg har gjort mange ting i livet mitt, men det er dette som gir livet mitt absolutt størst verdi og mening. Kona mi, Cristina, spør meg stadig om jeg er gift med Bolivia eller henne? Men heldigvis, hun støtter meg i arbeidet for barna våre i Bolivia.


Major Gerd Dahlin-Oberg, Sør Amerika vest, skriver:
«Vi takker Gud for Baste, hans sponsorer og Philips Petroleum».

Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email


Sist oppdatert 20.03.04 av: Lars Egil Borsheim