Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email

Han er indianerbarnas julenisse

Tekst: Christin Lund
NU nr. 51/52-98

For 17 år siden dro Baste Fanebust (56) til Bolivia for å se om hans fadderbarn gjennom mange år virkelig eksisterte. I dag sørger han for oppveksten til 500 indianerbarn.

Baste Fanebust fra Stavanger er "far" til 500 barn:

Å være omkranset av glade barn er betaling god nok! Mange spør meg hvorfor jeg frivillig legger så mye arbeid i å hjelpe barna i Bolivia. Men hadde de sett smårollingene når de mette, glade og fornøyde kravler opp på fanget mitt og drar meg i skjegget, ville de ha skjønt hvorfor!
   Hadde jeg visst hva min impulsive reise til Bolivia for 17 år siden skulle føre til, ville jeg nok ha tenkt meg om – men så gjort akkurat det samme, smiler Baste Fanebust mellom grått, stritt skjegg og hattebrem.
   Den tidligere sjømannen ser ut som en krysning mellom faren til Pippi Langstrømpe og Tor med hammeren. Han er en eventyrer med et stort hjerte.

"El Vikingo" fra nord

Buste-Baste, El Vikingo og Gudfaren – for barna i Bolivia er Baste alt sammen: En stor snill bamse, en viking fra et fjernt land, en far og en gud som oppfyller ønskene deres. Hans livsmotto er: "Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen!". På 18. året driver Stavangermannen "Boliviafamilien", en fadderorganisasjon i samarbeid med Frelsesarmeen, i det fattige landet. Han sørger for å finne pålitelige faddere til barna, samt at pengene kommer frem og blir brukt til barnas beste.
   I dag har Baste Fanebust bygd ett pikehjem og to guttehjem for 150 foreldreløse barn. I tillegg står han bak 13 daghjem med plass til fra 30 til 170 barn. På daghjemmene kommer barna innom før og etter skolen for å få mat, ro og hjelp til lekser. De har ofte lang skolevei, opptil halvannen time hver vei. Og hjemme bor de trangt i små hytter med stearinlys som eneste lyskilde. Til daghjemmet kommer også mødre med små babyer.
   Den Bolivianske Frelsesarmeen har den daglige driften av hjemmene, men Baste er den aller største bidragsyteren. Uten Fanebust og hans faddere hadde ikke daghjemmene vært i drift.

Skeptisk til fadderordninger

Baste vet meget godt at mange er skeptiske til hjelpe- og fadderorganisasjoner. Selv var han så skeptisk at han måtte reise til Bolivia og se med egne øyne hva pengene ble brukt til, og om hans fadderbarn Naida virkelig fantes. Hun er den egentlige årsaken til at tobarnsfaren og kona gjennom 15 år, Christina (51), utvidet "familien" sin med 500 barn.
   – Jeg visste lite om hvor Naida befant seg, hvis hun da i det hele tatt eksisterte, forteller han.
   Gjennom sine fadderår fikk han bare noen få og sparsommelige opplysninger. Men han fant henne.
   – På et pikehjem høyt oppe i de kalde fjellene, var Naida og 39 andre foreldreløse jenter i dårlig forfatning. Få av pengene hadde nådd dem i årenes løp. Jeg bestemte meg straks for å hjeloe Naida – og også de andre jentene.

Et godt rykte

Da Baste kom hjem fra Bolivia, snakket han med venner og kjente, og til slutt hadde han faddere til alle de 40 jentene på Naidas barnehjem!
   Men Baste nøyde seg ikke med det. Han hadde sluttet som sjømann og jobbet som båtkoordinator og flygeleder på Ekkofisk hos Phillips Petrolium i Nordsjøen. Der ute fikk han oppmuntring fra sine kolleger til å starte "Boliviafamilien". Arbeidgiveren ordnet eget kontor han kunne benytte på land, fri telefon, datautstyr og penger til driftskostnader. Dermed går alle pengene i sin helhet rett inn på "Boliviakontoen" uten fordyrende mellomledd. De ukene Baste er hjemme, er han innom kontoret sitt hver dag. Uten en krone i lønn.
   – Det er etter hvert blitt 500 faddere for like mange barn. Ryktet om meg og hvordan jeg jobber, er den eneste og beste markedsføringen, sier han stolt.

Personlig oppfølging

Baste sørger selv for, med hjelp fra en finsk dame som jobber for Frelsesarmeen i Bolivia, at det er personlig brevkontakt mellom "foreldre" og "barna". Man får hele tiden vite hva som skjer, og hva pengene går til.
   – Fadderne bestemmer selv hvor mye de vil betale i måneden, og hvor mye kontakt de ønsker. Men barna elsker å få brev, og skriver alltid tilbake. Pengene fordeles på alle barna, men ekstra penger som blir sendt som julegaver eller bursdagsgaver, går kun til "ditt" barn. Fadderne mottar også bilder av barna med gavene de har fått, forteller "El Vikingo".
   Annethvert år reiser han til Bolivia for å inspisere. Se til at alle har det bra, og at alt går etter planen. Og det er ikke få han har fått fjernet fra sine stillinger. Baste er nemlig meget overbevisende i sitt syn på hvordan hjemmene skal drives. Avstraffelse er vanlig i Bolivia, men Baste har spioner og kontakter til å påse at de lederne som slår barna, blir sparket. Med en gang.
   Baste Fanebust er egentlig alle indianerbarnas virkelige julenisse. Han sørger for at de får den gaven de trenger aller mest: Muligheten til en trygg og utviklende oppvekst.

Tilbake til presseklipp

Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email


Sist oppdatert 20.03.04 av: Lars Egil Borsheim