Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email
Rogalands Avis 22.11.03:

Journalist med stavangersk hjelp

 

Maria (19) er ett av de 650 Bolivia-barna til Baste

 

Maria Alicia Terceros er en av de 650 barna Boliviafamilien har adoptert. Takket være Gunnarshaug Trykkeri er hun på vei til å bli journalist. For en ukes tid siden ble det et nytt møte med Baste Fanebust i fadderorganisasjonen Boliviafamilien.

 

Stavangerfirma sponser Maria

Bare ett år gammel ble Maria Alicia Terceros (19) tatt inn på pikehjem i Cochabamba. Her bodde hun i 15 år før hun flyttet hjem til sine søsken. Hjemme rådet alt annet enn familieidyll. Faren døde og moren ble gift på ny. Maria fikk etter hvert et meget anstrengt forhold til sine fem søsken, som alle var eldre enn henne.

I 2001 var Hans Olav Meland fra Boliviafamilien på besøk i landet. Han møtte Maria og fikk høre om hennes skjebne etter at hun hadde forlatt pikehjemmet. Da han kom hjem igjen til Norge kontaktet han Gunnarshaug Trykkeri som straks sa seg villig til å hjelpe. Nå bor Maria på et ungdomshjem og studerer kommunikasjon. Tidligere denne måneden var både Baste Fanebust og Hans Olav Meland tilbake i Bolivia og besøkte Maria og mange av de andre barna.

”- Jeg drømmer om å jobbe som journalist”, forteller Maria til Rogalands Avis. ”Det er kjempekjekt å studere, men kanskje litt stress i eksamenstiden”.

 

De fleste jevnaldrede jentene i Cochabamba har barn, og får dermed store problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Støtte fra barnefaren er også svært fraværende. Dermed blir mange vandrende rundt på gata med barnet i teppe på ryggen og tigge penger.

”- Her på pikehjemmet har vi blitt godt oppdratt, og fått vite hva som er rett og galt. Dermed stiller vi med en bedre ballast enn de fleste andre. Jeg ser på det som en Guds velsignelse at jeg har fått denne sjansen”, sier Maria.

Hun er bare ett eksempel på hva Baste Fanebust og Boliviafamilien har fått til

 

En organisasjon oppstår

Høsten 1981 dro Baste Fanebust til Bolivia for å treffe sin adoptivdatter Naida på barnehjemmet ”Evangelina Booth” i Cochabamba. Da fikk han med egne øyne se det skrikende behovet for hjelp som fantes. Før året var omme hadde han sammen med venner, arbeidskamerater og familiemedlemmer adoptert alle de 40 jentene på pikehjemmet.

I løpet av organisasjonens levetid har stadig flere prosjekter kommet til. I dag er 650 unger under Boliviafamilien Norges (BFN) vinger, fordelt på 19 institusjoner i Bolivia.

”Selv om vi blir stadig større finnes det nok av barn som trenger hjelp”, sier Fanebust. ”Det som blir utfordringen i framtiden er utvidelse av de institusjonene vi allerede har. Dette gjelder både kjøkken, spisesaler, soveværelser og ikke minst personale. Jeg håper at vi i framtiden kan få ansatt folk med god utdannelse, og ikke blir nødt til å plukke institusjonenes ansatte fra gata”, fortsetter han.

 

Solskinnshistorie

Han plukker fram en solskinnshistorie fra besøket i Bolivia denne måneden.

”Vi var og besøkte et hjem utenfor La Paz. Sjefen for hjemmet ga meg en liste over hvilke utbedringer han ønsket å gjøre. Kostnadsoverskuddet var på ca. 48 000 kroner.”

”Da jeg kom tilbake på hotellet etter turen, hadde jeg mottatt en faks der det stod at Statoil hadde gitt en pengegave på 50 000 kroner. Slike ting varmer og gjør at man ønsker å fortsette med dette”, sier Baste Fanebust.

I Bolivia: Erlend Einarsen

Maria og Baste utenfor pikehjemmet som Maria bodde på i femten år.

Foto: Erlend Einarsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 


Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email


Sist oppdatert 11.06.04 av: Lars Egil Borsheim