Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email

Oljeslusken Baste (58) ble barnas helt:

- Lever for mine 614 barn i Bolivia


Av PER LARS TONSTAD - Dagbladet, 12. mai 2001
TANANGER (Dagbladet): Sjøulken Baste Fanebust (58) har 614 barn i Bolivia og elsker dem alle. - Ungene er livet mitt, ellers eksisterer jeg bare, sier Fanebust.

Oljeslusken fra Tananger er det gode menneske som lever og ånder for de små i slummen i Bolivia.
    Han fnyser av smålig krangel om bensinpriser i Norge. Seilbåten og den store motorsykkelen får han knapt tid til å bruke. Huset trenger sårt maling, men Baste har slett ikke tid.
   - Flere barn trenger faddere. Og jeg må sende ut over 600 sommerbrev. Dæven, så fort tida går, knegger Baste Fanebust og er glad for at han har langfri fra jobben på Ekofisk.
    Baste skaffer pengene, Frelsesarméen gjør jobben i Bolivia. Sjøl gir Baste en god f... i religionen, men stoler på Arméen.
    - Frelsesarméen spør ikke hvem jeg er, de hjelper og er ærlige, det er viktigst for meg.

Noen arr

Han har levd livet på mang en kneipe og har nok noen arr i sjela. Men et varmt hjerte banker for verdens ulykkelige, og Baste er så glad for hvert barn som får hjelp.
    Det begynte litt tilfeldig. Baste sendt penger til ei fadderjente i Bolivia gjennom Nordisk Barnefond.
    Plutselig ble lederen i fondet arrestert, siktet for svindel. Baste hadde mistet sin beste kamerat i Alexander
Kielland-ulykken. En skilsmisse tok på.
    - Jeg var i livets kjeller og måtte finne en ny mening med alt. Jeg reiste til Bolivia for å finne jenta jeg hadde sendt
penger til, jeg ville vite om pengene hadde kommet fram, forteller Baste.

Jobber gratis

Jo da, litt penger hadde funnet veien til fjellandet, men ikke så mye. Baste Fanebust ble betatt, han fant sin livsoppgave og etterpå har det meste dreid seg om fattige barn i Bolivia.
    Nå har Baste mottatt Frelsesarméens Booth-pris og den høyeste utmerkelse i oljeselskapet Phillips, hans arbeidsgiver, for sitt engasjement. Hos Phillips får han låne gratis kontor og telefon, ute på Ekofisk jobber han også med Bolivia i ledige stunder.
    Over 550 fadderforeldre i Norge sender sitt bidrag til barn i Bolivia gjennom Baste. Hver krone går til de trengende, for Baste jobber gratis og vil ikke ha noen sekretær.

18 barnehjem ferdige

Annethvert år reiser han til Bolivia for å møte ungene, ofte er flere av fadderne med. Til høsten går en ny tur. Baste blir
borte i åtte uker og kjøper seg arbeidsfri ved å tilby å jobbe for kollegene i jula.
    - Du lever i to verdener; på Ekofisk tjener du Phillips og den grådige kapitalismen, i Bolivia er du de fattiges trøster?
    - Jeg må ha en betalt jobb for å kunne gi maks for ungene i Bolivia. Nå har vi klart å bygge 18 barnehjem der nede. Jeg skjønner ikke folk som vet de kan hjelpe, men bare snur ryggen til og syter og klager for alt som er galt i Norge.
    Før satt han på pub og hylte ned øl med kompisene og lot verden skure. Baste frigjorde seg fra egoismen og har fått et mye bedre liv, sammen med 614 glade og mette barn i et fjernt land.
per.lars.tonstad@dagbladet.no

Hovedside Info Presseklipp Nyhetsbrev Bilder Email


Sist oppdatert 20.03.04 av: Lars Egil Borsheim